Blogi  //   // 

Verenluovutusta

Suomessa vallalla olevan luterilaisen teologian mukaan pahoja tekoja ei voi hyvittää rahalla tai fyysisillä teoilla. Tämä ei kumminkaan tarkoita sitä, ettei hyviä tekoja kannattaisi tehdä. Pirkanmaan kokoomuslaisia nuoria on menossa porukalla luovuttamaan verta. Se on hyvä teko, jonka lähtökohtaisesti jokainen lihaa ja verta oleva voi tehdä. Luovuttamaan siitä!

Keskustelimme pienessä piirissä verenluovutuksesta. Eräs henkilö kertoi, ettei hän aio luovuttaa verta ennen kuin SPR hyväksyy kaikkien terveiden ihmisten veren luovutettavaksi. Enää puuttuu se, miten testata luotettavasti terveys; nykyisillä HIV-testeillä se ei ainakaan onnistu. Asia kietoutuu homoseksuaalisuuden ympärille, vaikka niin sen ei pitäisi; homoseksuaalit saavat luovuttaa verta siinä missä kaikki muutkin.

Itse ymmärrän kysymyksen nivoutuvan riskitason ympärille. Mikä on hyväksyttävä riskitaso? Veripalvelu pyörii SPR:n toimesta, joten pidän oikeutettuna heidän itse päättää hyväksyttävästä riskitasosta; he kantavat myös vastuun. Uskon, että SPR:stä löytyy sen verran lääketieteellistä osaamista, ettei meidän politiikan toimijoiden tarvitse neuvoa heitä pohjimmiltaan lääketieteellisissä kysymyksissä.

SPR:n mukaan miestenvälinen seksi muodostaa pysyvän esteen verenluovuttamiselle; se nostaa teoreettista riskiä veren HIV-infektoitumisesta. Palataan kysymykseen hyväksyttävästä riskitasosta. Vakavasta asiasta voisi todeta leikkisästi: ”SPR:n peli, SPR:n säännöt”.

5 kommenttia artikkeliin “Verenluovutusta

  1. Jaakko Herranen sanoo:

    Normaali tervettä, onnellista ja täyttä homoseksuaalista elämäänsä (seksiä harrastava) elävä mies voi luovuttaa ainoastaan jos VALEHTELEE spr:n kyselylomakkeessa. Hannu siis kehottaa valehtelemaan???

  2. Janne Hälinen sanoo:

    Minusta ongelma nivoutuu hyvin pitkälti siihen mikä määritellään seksiksi. On hyvin selvää, että (suojaamaton) anaaliyhdyntä on riskitasoltaan erittäin korkea. Mutta entäpä jos koko homma hoidetaan alusta loppuun käsipelillä? Riski on lähes olematon, mutta koska sanaa ”seksi” ei ole SPR:n puolesta määritelty, rajaa se kaikki rehelliset ”kerran kännissä kokeiltiin” -heteromiehetkin ulos potentiaalisista luovuttajista.

  3. JP sanoo:

    Hannu Heikkinen kehottaa täällä julkisesti homoja luovuttamaan verta. Käytännössä tämä tarkoittaa valehtelemaan kehottamista. Miesten kanssa seksiä harrastavien miesten verta ei huolita, kuten Hannu hyvin tietää, joten siinä kohtaa lomaketta täytettäessä on valehdeltava, jos aivan välttämättä on pakko saada vertansa luovuttaa muille kuin hyttysille, jotka sitä ottavat kyselemättä ja pyytelemättä.

  4. Mikko sanoo:

    Mielestäni keskustelu meidän homojen verenluovutuksesta on keskustelua oireista, ei syistä. Varsinainen syy verenluovutuskieltoon on kuitenkin se, että HIV-tartunnat ovat merkittävästi yleisempiä homojen keskuudessa. Koska tartuntojen estämiseen ei oikeastaan tarvita muuta kuin vähän tervettä järkeä ja pieni pala kumia, jotain on vialla. Kun HIV-tartunnat on saatu korjattua, katsotaan sitten sitä verenluovutusta. Valitettavasti ne tartunnat eivät katoa, vaikka teeskentelisimme, ettei niitä ole.

  5. Hannu Heikkinen sanoo:

    En tarkoittanut blogitekstiäni niin tulkittavaksi, että kehoitan ihmisiä valehtelemaan. Kehoitin ihmisiä luovuttamaan verta. Kasary ja sen nettisivut on tarkoitettu kaikille – myös niille, jotka eivät harrasta miesten välistä seksiä.

Artikkelin kommentointi on suljettu.