Blogi  //   // 

Oppia Kataisen Jyrkille

Kuva: flickr.com/dfid

Englanti ja Wales liittyivät eilen kuninkaallisen hyväksynnän saattelemana monien edistyksellisten maiden joukkoon hyväksyessään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Erityisen historiallisen tästä tekee se, että asiaa ajettiin David Cameronin konservatiivien johtaman hallituksen toimesta.

Pääministeri Cameron osoittikin todellista johtajuutta toimiessaan oikeana pitämänsä asian puolesta sen sijaan että olisi kalastellut poliittisia irtopisteitä – hänen oma puolueensa kun oli lain suurinvastustaja. Aika näyttää palkitaanko hänet poliittisesti vai potkaiseeko tämä asia häntä tulevaisuudessa nilkkaan. Joka tapauksessa hän tulee jäämään merkittävänä vaikuttajana Britannian ja maailman yhdenvertaisuuskehityksen historiaan.

Vastaava lakialoite on käsittelyssä myös Skotlannissa; olisihan se tavallaan outoa, että Yhdistyneiden kuningaskuntien kansalaisia kohdeltaisiin eri tavoilla maan eri osissa. Pohjois-Irlannissa sen sijaan ollaan hieman toisella kannalla.

Cameron itse on oikeutetusti ylpeä saadessaan olla osana tasa-arvoisen lainsäädännön luomisessa, mutta myöntää että työtä on vielä tehtävänä: homofobia ja ikääntyneiden HLBTI-ihmisten asiat kaipaavat edelleen huomiota. Hän vannookin, että hänen hallituksensa jatkaa hyvää työtään.

Olisiko Jyrki Kataisella jotain opittavaa Cameronilta? Vaikkapa se, että oikeudenmukaisuuden eteen pitää ja tulee tehdä työtä. Ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu myös Suomessa, mutta kuka on se pääministeri, joka asiasta tulee ottamaan osansa kunniasta? Vai tapahtuuko muutos hallituksesta huolimatta – se jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa nostan hattua pääministeri Cameronille, ja onnittelen Britanniaa erinomaisesta työstä. Ja mielessäni hyräilen God Save the Queenia.