Uutinen  // 

Lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista valmistunut

Lasse Männistön (kok.) johdolla valmisteltu lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista on valmistunut. Lopullinen versio löytyy nyt myös Internetistä.

Nykyisen avioliittolain mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, joka vahvistetaan vihkimisellä. Vihkimisen voi suorittaa Suomessa ev. lut. kirkko, ortodoksikirkko, rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta tai siviiliviranomainen. Vihkimisoikeuteen lakialoite ei ota kantaa, ts. uskonnolliset yhteisöt voivat jatkossakin määrittää, millainen heidän mielestään on avioliittoinstituutio.

Nykyistä lakia rekisteröidyistä parisuhteista ei varsinaisesti kumota, mutta mahdollisuus uusien rekisteröityjen parisuhteiden solmimiseen loppuisi, mikäli lakialoite lopulta tulee hyväksytyksi. Näin jo solmitun rekisteröidyn parisuhteen juridinen asema ei muutu, sen voi ”upgrade’ta” avioliitoksi parin yhteisellä ilmoituksella.