Blogi  //   // 

Puolueeton unionijäsenyys

Viimepäivät ulkopoliittisen keskustelun keskiössä on ollut Wikileaks:n Cablegate -tapaus. Yhdysvaltalaisten diplomaattien kirjoittamia raportteja julkaistaan vähitellen ja tämän hetken tilanne on, että raportteja on julkaistu Wikileaks’n nettisivuilla reilut 800 kappaletta kaikkiaan noin neljännesmiljoonasta raportista.

Julkaistujen raporttien mukaan Yhdysvallat pitää Ruotsia liittoutuneena. Ruotsi, niin kuin Suomikin, pitävät virallisen totuuden mukaan itseään liittoutumattomana. Yhdysvaltalaisen diplomaatin mukaan Ruotsin aktiivinen osallistuminen Naton kumppanuusohjelmaan ja johtava asema EU:n taistelujoukoissa ovat merkkejä liittoutumisesta. Ruotsi on myös Nato-operaatioissa mukana Afganistanissa ja Kosovossa.

Väistämättä tulee mieleen, että noilla kriteereillä myös Suomi on liittoutunut. Ja niinhän Suomi onkin, mutta joidenkin tahojen on vaikea sanoa se ääneen. Suomi on aktiivisesti osallistunut Nato-operaatioihin ja Suomella on asema EU:n taistelujoukoissa. Suomi ylipäätänsä on Euroopan Unionin jäsen. On paradoksaalista, että Suomi on Euroopan Unionin jäsenvaltio, mutta samaan aikaan väitetään, ettei Suomi ole liittoutunut, tai puolueeton.

Onneksi nykyään on olemassa poliitikkojakin, jotka elävät vielä tässä maailmassa ja uskaltavat sanoa havaintonsa ääneen. Ulkoministeri Stubb totesi jo vuosia sitten, ettei Suomi ole enää puolueeton maa, toisin kuin etupäässä vasemmisto haluaa mantran lailla inttää. Tämä nousi esille mm. Stubbin vierailtua Moskovassa, jossa hän Helsingin Sanomien mukaan totesi seuraavaa: ”Olemme olleet poliittisesti liittoutuneita EU:hun 1.1.1995 lähtien ja teemme läheistä sotilaallista yhteistyötä muun muassa Naton kanssa.”

Keskustelin Nato-jäsenyydestä vasemmistolaiseksi kokemani ystävän kanssa. Hän sanoi vastustavansa Nato-jäsenyyttä, koska se tarkoittaa liittoutumista Yhdysvaltojen kanssa. Sinänsä hupaisaa, että vasemmistolaiset olivat innostuneita YYA-sopimuksesta, mutta sotilaallinen sitoutuminen niiden valtioiden kanssa, joiden kanssa ollaan poliittisesti sitoutuneita 2010-luvulla, ei kelpaa. Ei, vaikka ollaan mukana EU:n taistelujoukoissa ja syvässä yhteistyössä Pohjois-Atlantin Liiton kanssa.