Uutinen  // 

Alex Stubb: ”Paras väline HLBTI-kysymysten esilletuomisessa on esimerkin voima”

Alexander Stubb. Kuva: www.alexstubb.com

Jännitys kokoomuksen viikonloppuna pidettävän puoluekokouksen ympärillä tiivistyy, sillä siellä ratkaistaan mm. se, kuka puoluetta seuraavat kaksi vuotta johtaa. Ehdolle ovat asettuneet nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo sekä kansanedustaja Elina Lepomäki. Kasary kysyi ehdokkailta, mitä mieltä he ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta Suomessa, ja miten he aikovat asioita edistää puolueessa ja yhteiskunnassa.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, puheenvuoron saa istuva puheenjohtaja Stubb:

K: Mikä on yleinen suhtautumisenne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (HLBTI) ja heille tärkeisiin kysymyksiin. Ovatko nämä asiat teille tuttuja?

AS: Poliittisena päättäjänä olen aina halunnut rakentaa Suomea ja Kokoomusta, jossa jokaisella taustasta, syntyperästä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta on oikeus ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnan ja puolueen rakentamiseen sekä tasa-arvo lain edessä. Asiat ovat tuttuja ja tekojakin on vuosien varrella saatu aikaan europarlamentista ministerin tehtäviin. Silti on tunnustettava, että monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä puhuttavista ongelmista odottavat edelleen ratkaisuja.

K: Aiotteko pitää esillä HLBTI-kysymyksiä puolueen puheenjohtajana? Kuinka?

AS: Kyllä. Paras väline HLBTI-kysymysten esilletuomisessa on esimerkin voima. Puheenjohtaja voi nostaa esiin puheenaiheita, lisätä ymmärrystä ennakkoluuloja herättävistä kysymyksistä, osallistua tapahtumiin, kuulla viestit ja olla läsnä. Kaikkea tätä olen pyrkinyt ministerivuosinani tekemään. Haluan myös vahvasti kannustaa Kasaryn toimintaa.

K: Mitkä ovat mielestänne suurimmat epäkohdat lainsäädännössä tällä hetkellä koskien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä? Aiotteko edistää näitä asioita hallituksessa tällä vaalikaudella? Kuinka?

AS: Kaksi epäkohtaa nousee mieleen ensimmäisenä: äitiyslaki ja translaki. Kansalaisaloitteen myötä eduskunta pääsee ottamaan kantaa nykyisen äitiyslain toimivuuteen vielä kuluvan vuoden aikana. Itse olen kansalaisaloitteessa toivotun uudistuksen kannalla. Samoin olisin valmis viemään translakia eteenpäin. Näen sen ihmisoikeuskysymyksenä ja tätä ymmärrystä pyrin laajentamaan.

K: Millaisena näette Kasaryn roolin puolueyhteisössä?

AS: Puheenjohtajana olen ollut ylpeä siitä, että meillä on Kasaryn kaltainen aktiivinen toimija osana meidän yhteistä Kokoomustamme.
Monella tapaa Kasary edustaa jo nyt sitä yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotoa, joka tulee yleistymään laajemminkin yhteiskunnassamme. Jatkossa yhä useampi haluaa vaikuttaa vain tietyissä, itselle tärkeissä kysymyksissä, ja jättää perinteisemmän puoluetoiminnan vähemmälle. Siis kiitos Kasary tästä mahdollisuudesta Kokoomuksessa jo nyt!

Kiitos myös Alexille vastauksista, ja tsemppiä puoluekokoukseen!

 

Elina Lepomäen vastaukset näet täältä.

Petteri Orpon vastaukset näet täältä.

 

2 kommenttia artikkeliin “Alex Stubb: ”Paras väline HLBTI-kysymysten esilletuomisessa on esimerkin voima”

  1. Kasary on hyvä vihervasemmistolaisuuden edistäjä.

Artikkelin kommentointi on suljettu.