Blogi  //   // 

Tähän on tultu: vähemmän ydinvoimaa, enemmän hiilivoimaa

Tämän viikon ehdottomasti tärkein ympäristöuutinen tulee Saksasta. Siellä nimittäin rakennetaan lisää hiilivoimaa. Kuten ilmastopolitiikan erityisasiantuntija Eija-Riitta Korhola on todennut, Fukushiman ydinonnettomuuden uhrit löytyvät Euroopasta. Hiilivoiman pienhiukkaset kun tappavat tasaiseen tahtiin.

Vihreä poliitikko tietysti ajattelee tässä vaiheessa, että hiilivoimaa pitäisi rankaista enemmän veron taikka muun vastaavan instrumentin avulla. Kokonaan sitä ei oikein voi kieltää, koska ihmiset tarvitsevat sähköä myös silloin, kun ei tuule. Samalla kumminkin tällainen energiayhtiöiden kuristaminen leikkaa hyvinvointia kohonneena energiakustannuksena.

Haluaisin tietää, miten vihreät priorisoivat oman politiikkansa lopputuloksen. Etenkin kuntien menoista leijonan osa menee SoTeen ja koulutuspalveluihin. Näin mä nään siihen kolme skenaariota:

  • sairaalahenkilökuntaa irtisanotaan
  • sivistystoimen alalta henkilökuntaa irtisanotaan
  • julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja leikataan

Ai että greentech tarjoaa uusia vientimahdollisuuksia, uutta bisnestä? Helvetin hienoa. Mä haluaisin nähdä sen päivän, kun valtion subventioilla on saatu yhtään mitään järkevää bisnestä aikaan.

Mä uskon, että vielä tulee joku selkeä greentech-innovaatio, jolla tahkotaan rahaa. Sellainen, jota kukaan ei ole osannut odottaa ja jota valtio ei ole suoranaisesti tukenut mitenkään. Se voi olla joku huippuenergiatehokas tietokoneen prosessori, tai vaikkapa täysin uusi näyttötekniikka. Mutta ei taatusti mitään sellaista, mihin joku vihervasemmiston poliitikko on päättänyt verorahoja törsätä.

2 kommenttia artikkeliin “Tähän on tultu: vähemmän ydinvoimaa, enemmän hiilivoimaa

  1. Hansu sanoo:

    Olen otettu, että juuri minun näkemys halutaan tietää hihamerkkijupakkaan, eikä esimerkiksi Kasaryn puheenjohtajan. Mielestäni hihamerkit ovat tietyissä tilanteissa tarpeen. Esimerkiksi vartiotehtävää suorittavalla sotilaspoliisilla on syytä olla olkapäässään merkki, joka osoittaa hänen olevan vartiotehtävää suorittava sotilaspoliisi. Mikäli henkilö ei suorita mitään viranomaistehtävää, tee urheilusuoritusta taikka muuta vastaavaa, toivon, että henkilöt saavat itse vapaasti päättää, millaista hihamerkkiä käyttävät – jos käyttävät. Vaaleanpunainen hihamerkki on liian vaaleanpunainen makuuni.

  2. JP sanoo:

    Odotan edelleen kieli pitkällä, so to speak, Hannun mielipidettä hihamerkki-jupakkaan.

Artikkelin kommentointi on suljettu.