Blogi  //   // 

Liityin Eurooppanuoriin

…sillä olenhan jonkinasteinen federalisti. Tosin minun liittovaltioni ei toimi siten, että ensin yksi osavaltio elää julkisen talouden suhteen kuin siat pellossa ja sen jälkeen, kun luottokelpoisuus on mennyt, ruikutetaan muita osavaltioita apuun, jotta sama meno voisi jatkua. Nykyisen kaltainen EU (EMU) on liiaksi tämän kaltainen. Pikemminkin voisi sanoa, että EU on yksi iso perse, jonka keskellä on Kreikka.

Haaveissani olisi, että kaikki ulkopolitiikka hoidettaisi Brysselin kautta. Asetelma olisi näin kovin erilainen kuin jos vaikkapa suomalainen entinen Neuvostoliiton ihailija lähtee Moskovaan lyömään nyrkkiä pöytään. Uskallan väittää, että jos joku sosialismiin ja Venäjään lopen kyllästynyt itäeurooppalainen konservatiivi neuvottelisi koko EU:n puolesta, lopputulos olisi kovin erilainen.

Armeija on tunnetusti epäonnistuneen ulkopolitiikan jatke. Näin myös Suomen puolustuksen kättä pidemmäksi tulisi luontevasti Nato, johon jo kaikki EU-maat kuuluvat muutamaa ”urpoa” lukuun ottamatta. Suomalaisesta varusmiespalveluksesta en ole valmis luopumaan, sillä asevelvollisuus on ainut tapa säilyttää taistelijoiden korkea taso ja kustannustehokkuus. Naton sotilastukikohdat toivottaisin lämpimästi tervetulleiksi.

EU:n jo voimassaolevan subsidiariteettiperiaatteen mukaisesti säilyttäisin esimerkiksi koulutus- ja terveyspalvelut osavaltiotason päätöksenteossa. Sitten ovat ne asiat, jotka koskevat hyvin läheisesti suoraan yksittäisiä ihmisiä, mutta joissa tarvittaisi liittovaltiotason pelisääntöjä. Näitä ovat ainakin maatalous(tuet), reseptilääkkeisiin liittyvät asiat ja ympäristönsuojelu ja etenkin siihen liittyvät rajoitukset.

Kommentti artikkeliin “Liityin Eurooppanuoriin

  1. JP sanoo:

    ”EU on yksi iso perse, jonka keskellä on Kreikka.” Upeeta, Hannu, lisää tätä ja kohta sinusta saadaan Halla-ahon manttelinperijä!

Artikkelin kommentointi on suljettu.