Blogi  //   // 

Väärä valinta

Kuvalähde: flickr.com/charlesfettinger

Entinen kansanedustaja Anne Huotari (vas.) laukoo hurjia presidentti-instituutiosta. Huotarin mukaan Niinistö ”– ottaa kantaa kaikkiin asioihin, pällistelee lähes joka uutislähetyksessä ja muuttaa näin presidentti-instituutiota jokamiehen duuniksi –”. En nyt ihan heti muista, mitä mieltä Niinistö on vaikkapa vanhainkotien hoitajamitoituksista, mutta ehkä Huotari tietää. Tarja Halosen aikaan presidentin kansanomaisuus oli vielä hyve, mutta ilmeisesti presidentti-instituutiossa tapahtui jotain ratkaisevaa, kun presidentti ei enää ollutkaan vasemmistolainen.

Huotari nuijii Niinistön kampanjoinnin nuorison syrjäytymiseksi maanrakoon. Kampanjointi kun on Huotarin mielestä ” — vain temppu siirtää Suomea taas askeleen hyvinvointivaltiosta hyväntekeväisyysyhteiskuntaan –”. Ehkä Huotari unohti, ettei kyseisen kampanjan tavoite ole purkaa mitään jo olemassa olevaa, vaan rakentaa lisää? Mutta ilmeisesti ongelma tässä on se, että keino on ihan väärä, ts. kun veroeurojen kulutus ei kasva, ei voi kyse olla mistään hyvästä. En voi ymmärtää niitä, joille välittämisen jaloin muoto on maksaa veroja ja kaikki muu on tarpeetonta hölynpölyä.

”– olisi ihan järkyttävää, että yhdellä ihmisellä olisi paljon valtaa, eikä häntä voisi mitenkään erottaa virastaan kuuteen vuoteen, vaikka hän tekisi miten älyttömiä päätöksiä.” Onhan Huotari tätä mieltä myös ylipäätänsä kaikista julkisella sektorilla olevista virkamiehistä? Onhan? Ja Kuntaliitosten yhteydessä ketjuuntuvista irtisanomissuojista? Vai onko nyt ratkaisevaa se, kuinka paljon järjettömiä päätöksiä tekevällä on valtaa? Mutta eikö Huotari itse todennut, ettei presidentillä ole valtaa? Muistutukseksi lainaus Huotaria: ”– mikä arvo tämän päivän Suomessa on presidentillä, jolla ei oikeasti ole mitään valtaa?”

”Voisin kuvitella, että tänä populismin aikakautena presidentiksi voi nousta kuka vaan ilman poliittista vastuuntuntoa.” Mutta onneksi eduskuntaan ei nouse ketään entistä viihdetoimittajaa, tai entistä huippu-urheilijaa. ”Kaukana muistoissa ovat ajat, jolloin –” …Neuvostoliiton aseet olivat rauhanaseita, Itä-Saksa oli ympäristötekniikan edelläkävijä, Nelson Mandela hyvässä iskussa oleva sosialisti ja riistoporvarit ajoivat proletariaatin viiltelemään ranteitaan?

Parahin Huotari. Onko sinulla jotain demokratiaa vastaan? Onko demokratia syvältä, jos valituksi tulee vääriä ihmisiä – siis niitä, joista sinä et tykkää?