Blogi  //   // 

Oppia Ruotsista

Olin viime viikonloppuna käymässä rakkaassa naapurimaassamme Ruotsissa Kansallinen sateenkaariryhmä- Kasary ry:n puheenjohtajan asemassa. Vierailuamme isännöi Kasaryn paikallinen vastine, Öppna Moderater, jonka toimintaan ja toimijoihin saimme kunnian tutustua. Kolmihenkinen delegaatiomme perehtyi vierailun aikana mm. vähemmistökysymyksiin Ruotsin kirkossa sekä eduskuntatalon saloihin kansanedustajaoppaan johdolla. Viikonlopun huipentumana toimi pride-paraati, jossa heilutimme ylpeästi Suomen ja kokoomuksen lippuja.

Tilaisuus oli varsin mieltä avartava; tajusin miten vähän tiedän naapurimaamme asioista ja näin miten suurella joukolla paikalliset kokoomuslaiset osallistuivat myös paraatiin. Tavallaan se oli surullista, sillä siihen verrattuna meikäläinen porvariosastomme on hyvin, hyvin vähälukuinen. Mieleeni palautuin myös se valitettava seikka, että Suomi ainoana Pohjoismaana on ilman puolisoiden sukupuolesta riippumatonta avioliittolainsäädäntöä. Tunnustan olevani hieman kateellinen naapureillemme.

Hienointa vierailussa kuitenkin oli Kasaryn kansainvälisen yhteistyön avaaminen, ja jatkoa varmasti myös seuraa. Toivottavasti vieralumme isännät (ja emännät) saapuvat sankoin joukoin vastavierailulle ensi vuoden Helsingissä järjestettävään pride-tapahtumaan. Myös oikeita poliittisia avauksia on tiedossa, eli niistä kannattaa pysyä kuulolla!

Ja henkilökohtaisesti matkan suurimpana saaliina… mitt svenska är inte så dåligt! ;)