Blogi  //   // 

Hilpeä konservatiivi

Paneelikeskustelu Kirjasto 10:ssä.

Saimme isännöidä Pride-viikolla eurooppalaisia ja israelilaista sisarjärjestöjämme. Ohjelmaan kuului monta pienempää tilaisuutta, joista mielenkiintoisin ehkä oli keskustelu Kirjasto 10:ssä teemalla ”Gay …and conservative?”. Miten voi olla konservatiivi ja samaan aikaan homo?

Jo kysymyksenasettelu on itse asiassa homofobinen; se perusteettomasti kaventaa sitä monimuotoisuutta, mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt todellisuudessa edustavat. Samalla pitäisi määritellä, mitä ylipäätänsä konservatiivisuudella tarkoittaa. Jos sillä tarkoittaa jonkinlaista traditionalismia, niin silloinhan kyseessä ei ole niinkään poliittinen aate, vaan elämäntapa. Anekdoottina ruotsalainen panelistimme totesi, että moderaatit on helpompi muuttaa homomyönteiseksi kuin demarit markkinamyönteiseksi.

Kokoomuksen marssiosastossa oli mukana israelilaisia ja he kantoivat ylpeästi oman kotimaansa lippuja. Eräs suomalainen kosmologi ja Palestiina-fani tuli heille meuhkaamaan aiheesta ja Kokoomuksen teltalle jäänyt Israelin sateenkaarivärinen lippu kirvoitti monet mielet avautumaan aiheesta teltalla.
Oma vastaukseni näille herneennenäänvetäjille oli, että Israel on demokraattinen ja itsenäinen valtio, jonka myös Suomi on tunnustanut itsenäiseksi. Ei ole siis mitään syytä pimittää Israel-lippuja. Seuraavaksi kysytään Israelin politiikasta ja siihen tietysti vastaan, että jokaisella valtiolla ei ole pelkästään oikeus, vaan velvollisuus suojata kansalaisiaan. Gazasta lentää säännöllisin väliajoin raketteja Israelin puolelle ja voi vain ihailla sitä pitkäpinnaisuutta, mitä Israelissa on Gazaa kohtaan.

Juuri nyt otsikoihin on päässyt avustuslaivat, jotka eivät päässeet Gazaan asti. Tiesithän, että Israel jakaa humanitääristä apua Gazaan 500 000 kertaa enemmän kuin tuo yksi laiva, joka otettiin kiinni? Tiesithän, että jopa Israelin suorittaman sotilasoperaation aikana Gazassa humanitääristä apua jaettiin Israelista Gazaan? Tiesithän, että samaan aikaan kuin israelilaiset lapset kirmaavat kesälomallaan uimaan ja maalaamaan, Gazassa Hamas rekrytoi lapsisotilaita? Pointtini on, että koska Suomessa Israelista uutisoi lähinnä punaviherhipit, uutisten asenne ja näkökulma on vähän sitä sun tätä.

PS. Olen osallistunut Tel Aviv Prideen. Se oli huikea. Aika paljon pitää tapahtua ennen kuin sellainen on mahdollista Gazassa tai ylipäätänsä muualla Lähi-idässä.