Blogi  //   // 

Maantieongelma

Viime kesänä Kasary osallistui yhteistyössä Pirkanmaan Kokoomusnuorten kanssa Tampere Pride -tapahtuman puistojuhlaan, joka tosin typistyi huonon sään vuoksi juhlaksi YO-talolla. Olimme pystyttäneet teltan kadun varteen ja teltalla kävikin monenlaisia ihmisiä keskustelemassa kaikenlaisesta taivaan ja maan välillä.

Eräs henkilö tuli kysymään minulta, onko Kokoomuksella ratkaisua tulevaan öljypulaan – kuulemma maanteihin(kin) kuluu paljon raakaöljypohjaisia tuotteita, puhumattakaan polttoaineista. Kysyjän mielestä ongelma oli äärimmäisen oleellinen ja hän olisi halunnut rajoittaa teiden rakentamista ja muutoin rajoittaa ihmisten liikkuvuutta.

Vastasin tälle kysyjälle, että ratkaisu tähän ongelmaan on jo keksitty. Se on markkinatalous: sitten, kun raakaöljy on loppumassa, sen hinta todella nousee niin korkeaksi, ettei sitä kannatta enää käyttää. Muut materiaalit tulevat halvemmaksi ja toisaalta korkea öljyn hinta pakottaa kehittämään uusia tuotteita. Usein taitaa olla niin, että pula ja pakko on paras innovoinnin lähde.

Vastaus ei tyydyttänyt kysyjää; hän oli edelleen kieltojen ja rajoitusten kannalla. Itse en ollut valmis tulemaan vastaan senttiäkään yksilönvapautta kaventavassa asiassa, jolloin kysyjä poistui paikalta koko kansalle huutaen: ”Sä oot todella pelottava ihminen!”. Näin äkkiseltään tuntuu, että ne ihmiset ovat kaikista pelottavimpia, jotka ovat halunneet rajoittaa yksilönvapautta.

2 kommenttia artikkeliin “Maantieongelma

  1. Teppo Väisänen sanoo:

    Näin ajatuksena vain: Ehkä kysyjä pelästyi siksi, että jos emme ajoissa (eli mielellään heti tai viimeistään seuraavien 5-10 vuoden kuluessa) rajoita fossiilisten polttoaineiden käyttöä rajusti, on meillä käsissämme hieman suuremmat ongelmat kuin öljyn kallistuminen. Myöskin napa-aluieden sulaminen johtaa todennäköisesti uusien öljynporausalueiden syntyyn -> öljyn hinta ei nouse ihan riittävän nopeaa tahtia. Vaikka itse toivoisin sen nousevan… sillä on hyvä kysymys että saammekohan me tätä hulluutta muuten pysäytettyä.

  2. Teppo Väisänen sanoo:

    Niin, ja miettikäämme asiaa vielä eteenpäin… Et halua rajoittaa yksilönvapautta? Millään tavalla? Entäs jos joku ”yksilönvapauden” nimissä tekee pahaa toisille? Mitä mieltä olet siitä tilanteesta? Tämänhetkisen tieteellisen todistusaineiston valossa alkaa olla aika itsestäänselvää, että sellainen öljyn käyttö, johon yhteiskuntamme on mennyt on kestämätöntä. Tätäkö et näemmä halua lainkaan rajoittaa, koska yksilönvapauden (lue:itsekkyyden) alttarillasi olet valmis uhraamaan miltei koko ihmiskunnan hyvinvionnin??? Markkinatalous toimii itsekkyyden ja ahneuden ohjeistamana, on mielestäni vastuutonta vetäytyä sen taakse ja sanoa ettei tarvitse muuta kuin antaa sen tehdä tehtävänsä. Kuinkakohan monta luonnontilaista ja kaunista paikkaa onkaan turmeltu markkinatalouden salliman vapauden turvin? Joku käärii hyvät rahat ja muut ihmiset jäävät nuolemaan näppejään. Näin toimii markkinatalous ilman rajoituksia. Katso vaikka mitä maailman kalavesille on tehty – kalastettu tyhjiin isojen yhtiöiden toimesta, paikalliset ovat jääneet näkemään nälkää ja miljoonat ja miljoonat joutuvat lähtemään etsimään elantoansa muualta (esim muuttoliike Afrikasta Eurooppaan). Markkinatalous on antanut CocaColalle oikeudet pystyttää tehtaitaan Intiaan, tuoden työpaikkoja ihmisille. Samalla vain he ovat imeneet pohjavedet tyhjiin kyseiseltä paikalta ja näin turmelleen paikallisten mahdollisuudet viljellä maataan. Jes, markkinavoimat toivat ihmisille kokista ja palkkaa (vain osalle heistä) samalla vieden heiltä puhtaan veden ja mahdollisuuden viljellä oman ravintonsa. Esimerkkejä riittää pilvin pimein. Markkinavoimat ei ole ratkaisu. Niiden taakse piiloutuminen on todella pelottavaa (lue:vastuutonta) käytöstä ihmiseltä joka haluaa olla yhteisten asioiden hoitamisessa mukaan. Kun vuosi on kulunut edellisestä kirjoituksestani ymmärrän yhä paremmin tuota luotasi huutaen pois lähtenyttä ihmistä.

Artikkelin kommentointi on suljettu.