Uutinen  // 

Mr. Gay Finland 2012 Janne Tiilikainen: Useat työpaikat ja koulut syrjivät vieläkin homoseksuaaleja

Kasary haastatteli tuoretta misteriä, Janne Tiilikaista, lähettämällä kysymykset hänelle. Janne onkin joutunut melkoiseen pyöritykseen, josta kertoo jotain se, että jopa ventovieraat ovat tulleet kadulla onnittelemaan. Samalla Janne tunnustaa hieman jännittävänsä etenkin julkisia esiintymisiä, mutta kumminkin nauttivansa joka hetkestä.

Homojen komeuskilpailun yksi tavoite on löytää keulakuva, joka puhuisi suvaitsevamman maailman puolesta ja toisaalta kehittää vähemmistöjen välistä solidaarisuutta. Janne tunnustaa, että homojen keskuuteen on syntynyt erilaisia kuppikuntia, mutta kaikkiaan homot ovat vähintään yhtä solidaarisia kuin heterotkin. Erilaiset Pride-tapahtumat ja muu yhteisvastuullinen toiminta parantavat vähemmistöjen välistä solidaarisuutta.

Kasary kysyi misterin näkemystä Suomen suurimmista ongelmista HLBT-näkökulmasta. Janne muistutti Suomen olevan viimeinen Pohjoismaa, joka ei ole muuttanut avioliittolakiaan sukupuolineutraaliksi. Samaan asiaan nivoutuu kysymys adoptio-oikeudesta. Yleisellä tasollakin on vielä paljon petrattavaa: —Syrjintää esiintyy edelleen myös useilta tahoilta ja eri tilanteissa, joten näen sen vakavana ongelmana. Useat työpaikat ja koulut syrjivät vieläkin homoseksuaaleja. Huolestuttavaa on myös se, että esimerkiksi syrjintää esiintyy kirkonkin suunnalta, Janne toteaa.

Puhuttaessa kansainvälisistä HLBT-ongelmista, nousee esiin kuolemantuomiot: —Tämä sotii ihmisoikeuksia vastaan ja on vakava ongelma, johon tulisi puuttua paljon tiukemmin muiden maiden toimesta. Syrjintää ja väkivaltaa homoja kohtaan esiintyy kansainvälisesti vielä enemmän ja paljon voimakkaammassa muodossa vaikka Pohjoismaihin verrattuna. Meillä Suomessa asiat ovat kuitenkin moneen muuhun maahan nähden paremmin, mistä saamme olla onnellisia, Tiilikainen muistutti.

Terveiset suomalaisille poliitikoille? —Poliitikoiden tulisi mielestäni ajatella asiaa enemmänkin ihmisoikeuksien ja tasa-arvon, kuin seksuaalisen suuntautumisen kannalta. Heidän tehtävänään on edistää meidän Suomen kansalaisten oikeuksia, ja mielestäni seksuaalinen suuntautuminen ei millään tavalla vähennä meidän kaikkien oikeutta näihin asioihin. Haluaisin myös välittää kiitokseni ja tukeni kaikille niille poliitikoille, jotka jaksavat taistella myös meidän homoseksuaalienkin puolesta – teette upeaa työtä, kiitos.

Käytäessä HLBT-keskustelua aina tasaisin välein pompahtaa esiin uskontokuntien näkemys asiaan. Kasary kysyi Jannen mielipidettä siihen, että Suomen ev.lut. papit siunaavat mm. kauppakeskuksia ja koteja, mutta eivät samaa sukupuolta olevien rakkausliittoja. —Onhan se hieman huvittavaa, ettei samaa sukupuolta olevia pariskuntia suostuta siunaamaan, mutta rakennuksia kylläkin. En yhtään väheksy esimerkiksi kodin siunaamista, mutta kyllä ihmiset tulisi siunata ensisijaisesti, ilman erikoisehtoja. Onneksi löytyy myös pappeja, jotka siunaavat kirkon yleisestä kannasta poiketen samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Haastattelun loppuun oli säästetty tärkeimmät kysymykset, eli kysymykset ruuasta, lemmikeistä ja vapaa-ajasta. Entiseksi uimariksi tunnustautuva Janne kertoo tykkäävänsä etenkin karjalanpaistista ja poronkäristyksestä. Misterin asunto ei ole täydellisesti miestenvaltakuntaa, sillä oman sanansa on sanottavana 4,5-vuotiaalla Kertulla, bokserirotuisella hauvelilla.

3 kommenttia artikkeliin “Mr. Gay Finland 2012 Janne Tiilikainen: Useat työpaikat ja koulut syrjivät vieläkin homoseksuaaleja

  1. Joakim Kinos sanoo:

    Todella komea edustaja ja oikeaa asiaa…rohkeesti suu auki mitä on…

  2. Erkki Hävölä sanoo:

    Janne tietää asioista erittäin paljon. Olen tosiaan yllättynyt. Valinta on varmasti ollut oikea. En nyt ripustaudu siihen että on hyvän näkönen vaan siihen että Janne sitoo asiat kohdalleen kertoessaan asioista joista osa vaikenee? Eli antakaa tuki Jannelle eikä olla jäniksiä. Näin asiat etenevät. Kiitos Janne

Artikkelin kommentointi on suljettu.