Kannanotto  // 

Nuotta-median kampanja täysin vastuuton

Seksuaalisuus ei ole vain fyysinen kanssakäynti kanssaihmisten kanssa. Se on paljon suurempi kokonaisuus ja olennainen osa omaa identiteettiä, omaa minää. Oma seksuaalisuus vaikuttaa erittäin moneen asiaan kulttuureista omaan elinkumppaniin. Kyseessä on niin suuri asia, että ihminen voi ajautua äärimmäisen hämmentävään tilanteeseen, mikäli seksuaaliasioissa poikkeaa valtavirrasta. Tilannetta pahentaa se, että kanssaihmisillä – vanhemmilla, sukulaisilla, kavereilla – saattaa olla tiettyjä odotuksia liittyen ihmiselämään ja esimerkiksi nuorelle miehelle voi olla hyvin tuskallista tuottaa pettymys vaikkapa omalle isälleen.

Asia on niin vakava, ettei sitä voi jättää uskon varaan. Viimekädessä kyse voi olla ihmisen mielenterveydestä, ja siksi on äärimmäisen harmillista, että Nuotta –media on julkaissut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvän kampanjan, joka ei pohjaudu tieteeseen. Päinvastoin se pahimmillaan hämmentää entisestään hämmentynyttä nuorta, joka ei ole löytänyt vielä puhdasta identiteettiään.

Kampanjassa esiintyy henkilö, joka kertoo eheytyneensä biseksuaalisuudestaan. Jokainen meistä on yksilö ja näin myös jokaisen tarina on erilainen. Kampanjan henkilö kertoi alkaneensa epäillä omaa seksuaalista identiteettiään. Mikäli itsensä löytäminen käy äärimmäisen hankalaksi, suosittelen keskustelua esimerkiksi koulupsykologin kanssa. Myös erinäisiä vertaisryhmiä on olemassa. Vaarallisinta on tämän kampanjan vihjailu: oletko sinä hyvä ihminen, vai pitäisikö sinun tehdä parannus jostakin ja tuhota samalla koko identiteettisi ja itsetuntosi?

Kampanjahenkilö sanoo, että jos murhaaja voi tehdä parannuksen, niin miksi ei homokin. Ero on siinä, että murhaaja on tehnyt rikoksen, synnin – miksi sitä kukin haluaa kutsua. Homo itse ei ole pystynyt vaikuttamaan omaan seksuaaliseen orientaatioonsa, vaan se on ollut luonnon valinta, jolloin ei voida puhua rikoksesta. Tämän on todenneet myös suomalaiset ev. lut. piispat kirjassaan Kasvamaan Yhdessä pian sen jälkeen, kun homoseksuaalisuus poistui tautiluokituksesta. Siksi on erittäin harmillista, että ev. lut. kirkon sisällä toimivia tahoja on lähtenyt mukaan tällaiseen kampanjaan.

Hannu Heikkinen
puheenjohtaja
Kansallinen Sateenkaariryhmä – Kasary ry

Kommentti artikkeliin “Nuotta-median kampanja täysin vastuuton

  1. Jani sanoo:

    Hieno kannanotto, kiitos Hannu!

Artikkelin kommentointi on suljettu.