Uutinen  // 

Helsinki Pride 2013

Helsinki Pride 2013 sujui mukavissa merkeissä. Sää oli suotuisa, eikä häiriköintiä tapahtunut. Kokoomuslaista väriä marssilla edustivat mm. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ja kaupunginvaltuutettu Laura Rissanen, joka on samalla kaupunginhallituksen jäsen ja Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Priden yhteydessä Kasaryn hallitus valmisteli myös julkilausuman liittyen Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteeseen. Se alla.

Kansallinen sateenkaariryhmä – Kasary ry on hyvin huolissaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumisesta Venäjällä. Homoseksuaalisuus poistui Venäjän rikoslaista 1993, mutta suotuisa kehitys päättyi viimeistään Pietarin kaupungin ”homopropagandalakiin” vuonna 2012. Irvokkaimmillaan Venäjän tyrmistyttävä ilmapiiri näkyi Volgogradissa, jossa ei pelkästään tyydytty surmaamaan homoseksuaalia, vaan ruumis häpäistiin mitä iljettävimmällä tavalla.

Toisin kuin Suomessa, Venäjällä mielenosoitukseen vaaditaan lupa. Valitettavasti tämä tarjoaa loistavan mahdollisuuden kieltää sellaiset mielenosoitukset, joissa ollaan väärää mieltä. Moskova ei olekaan hyväksynyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaktivistien mielenosoituspyyntöjä vuoden 2006 jälkeen. Syyllinen ei ole poliisi, vaan lainsäätäjä, joka on mahdollistanut tällaisen.

Putinin juuri allekirjoittaman ”homopropagandalaki” kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen alle 18-vuotialle. Valitettavasti tätä voi tulkita monin eri tavoin, ja jonkun tulkinnan mukaan esimerkiksi samaa sukupuolta olevien kävelemisestä käsi kädessä voi saada sakot. Erityisen ongelmallinen ”homopropagandalaki” on niiden nuorten kannalta, jotka etsivät seksuaali-identiteettiään ja näin kaikista eniten tarvitsisivat asiatietoa seksuaalisuudesta.

Vladimir Putin totesi hiljan homoseksuaaleista, että ”Presidenttinä, minulla on velvollisuus puolustaa heidän oikeuksia. He etenevät työurillaan, he saavat palkintoja ja kunniakirjoja, mikäli ansaitsevat.”. – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät kaipaa erityisemmin palkintoja, vaan oikeuden olla oma itsensä ja kertoa siitä kanssaihmisille, Kansallisen Sateenkaariryhmän puheenjohtaja Hälinen totesi. – On valitettavaa, ettei Venäjällä tulla näkemään samanlaista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen iloista Pride-karnevaalia kuin mitä meillä Helsingissä ja muualla sivistysvaltioissa, Hälinen lisäsi.