Blogi  //   // 

Suomalaiset ovat

Perverssejä. Erityisesti tämä näkyy näin juhannuksen aikaan. Iso määrä ihmisiä kiirehtii ensin kauppaan pesueensa kanssa, josta matka jatkuu kohti kesämökkiä stressitason noustessa: onko kaikki tarpeellinen varmasti mukana? Onko se sinappi varmasti myös mukana?! Keskivertopesueen änkeminen samaan ahtaaseen koppiin pariksi tunniksi virittää ihmiset juhannustunnelmaan.

Mökille saavuttua myös hyönteiset huomaavat saaliin saapuneen. Narttuhyttyset himoitsevat veriannosta, eivätkä paarmatkaan halua jäädä osattomaksi. Kantamukset pitää saada autolta mökille ja kai sitä itsekin haluaisi jotain haukata – mahdollisimman alkeellisissa olosuhteissa valmistettua ruokaa. Hurjimpia ovat ne, jotka pystyttävät teltan – siis sen, jossa aikovat yöpyä alttiina säävaihteluille. Jotkut haluavat heikentää kuuloaan kovaäänistä musiikkia kuunnellen, toiset altistavat elimistönsä koettemuksille saunassa.

Juhannukseen liittyy yksi erityisen suuri hullutus: alkoholituotteet. Niitä siemaillessa ihminen vetää napaansa hiilarilitkua enemmän kuin ihminen on rakennettu kestämään. Rahaa niihin saa kulumaan, samoin jotkut nitistävät terveytensä, pahimmillaan perhe- ja ystävyyssuhteensa. Riittävän suuria annoksia riittävän usein siemaillessa kaikkoaa tajunta, koordinaatiokyky ja käsitys soveliaasta käytöksestä.

Poliitikot suunnittelevat ilokaasun, typpioksiduulin, kieltämistä kansalaisille, koska siihen on joku joskus monta vuotta sitten tukehtunut. Tänä juhannuksena tähän mennessä on hukkunut 6, liikenteessä on kuollut 3, mies menehtyi junan alle Oulaisissa, Kalajoen hiekkasärkillä tapahtui lukuisia pahoinpitelyitä, Jämsän Himoksessa poliisin huomaan otettiin kymmenkunta juhlijaa, Päijät-Hämeen poliisilla oli viime yönä 150 erilaista tehtävää ja ministeri Niinistö kannustaa kuntia hankkimaan LED-valoja. Ihmiset haluavat riehua, käyttäytyä muutoin huonosti ja törttöillä liikenteessä – kuitenkin niin, että ongelmatapauksissa verovaroin kustannettu poliisi ja pelastuslaitos tulevat apuun.

En kannata juhannuksen kieltämistä, enkä edes typpioksiduulin vähittäismyynnin kieltoa.