Uutinen  // 

Ehdolla kokoomuksen puoluejohtoon: Anna-Kaisa Ikonen

Kokoomuksen puoluekokous järjestetään 4.–6.9.2020, ja kokouksessa valitaan uusi puoluejohto seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Pyysimme kaikkia puolueen puheenjohtajaksi, varapuheenjohtajaksi tai puoluevaltuuston puheenjohtajaksi ehdolla olevaa vastaamaan kolmeen kysymykseen. Lisäksi tiedustelimme kultakin, mikä euroviisukappale on heidän suosikkinsa. Löydät muiden ehdokkaiden vastaukset täältä.

Ehdokkaiden vastaukset julkaistaan vastausjärjestyksessä. Vuorossa on puolueen varapuheenjohtajaksi ehdolla oleva tamperelainen Anna-Kaisa Ikonen:

Miten edistäisit seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa kokoomuksessa?

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman edistäminen on yhteinen asiamme; se on meidän jokaisen asia niin puheissa kuin teoissa. Kokoomuksen tulee olla vahva ihmisoikeuksien puolustaja ja kantaaottava voima Suomessa. Meidän on uskallettava puhua kaikkien vähemmistöjen puolesta ja otettava ilmatilaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevissa keskusteluissa. Myös oman toimintamme on syytä olla inklusiivista.

Mikä on näkemyksesi translain nykytilasta?

Translakia on hyvä arvioida kokonaisuutena, mutta erityisesti nostan sieltä esiin yhden erityisen ihmisoikeuskysymyksen: sterilisaatiovaatimuksen. Suomi vaatii ainoana Pohjoismaana sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota ja maamme on saanut tästä huomautuksia. Tähän epäkohtaan on syytä puuttua ja se on myös puolueemme arvopohjan mukaista: periaateohjelmassamme itsemääräämisoikeus yhdistetään jokaiselle kuuluvaan ihmiselämän arvokkuuteen. (Sivuhuomio: Laki ei ole tällä hallituskaudella edennyt siitäkään huolimatta, että meillä on vihervasemmistohallitus.)

Miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvan kannattaa äänestää kokoomusta?

Kokoomuslaiseen maailmankuvaan kuuluu laaja yksilönvapaus ja ihminen tulee hyväksyä sellaisena kuin hän on. Kokoomuksen periaateohjelmassa mainitaan, että ”Vapauden ydintä on täysivaltaisen yksilön itsemääräämisoikeus itseään koskevissa asioissa sukupuoleen, ikään, katsomukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, syntyperään, yhteiskunnalliseen asemaan tai muuhun taustaan katsomatta.” Kokoomusta kannattaa äänestää paitsi tämän arvopohjan myös vaikuttamismahdollisuuksien vuoksi. Suurena puolueena Kokoomus on keskeinen toimija ja tarjoaa hyvän vaikuttamiskanavan niin valtakunnan politiikassa kuin kuntien arjessakin.

Mikä Euroviisukappale on suosikkisi?

Voi, historiassa on moniakin hyviä kappaleita. Lapsena näytelmäkerhossa aina lämmittelimme esittämällä milloin mitäkin euroviisukappaletta, kuten CatCatsin Bye bye babyä. Toinen henkilökohtainen muisto liittyy siihen, kun odotin esikoistani ja Lordi voitti euroviisut – ja vauva vatsassani villiintyi täysin Hard rock hallelujasta. Kolmantena ja juuri tänä vuonna puhuttelevimpana nostaisin esiin tämän vuoden euroviisukarsintojen voittajan Aksel Kankaanrannan biisin ”Looking back”. Olin paikanpäällä katsomassa finaalia ja kappale sykäytti. Harmi, ettei se päässyt kisaamaan varsinaisiin euroviisuihin niiden peruunnuttua.