Uutinen  // 

Elina Lepomäki: ”Olen vankkumaton yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kannattaja”

Elina Lepomäki. Kuva: www.elinalepomaki.fi

Kokoomuksen puoluekokous ensi viikolla tulee olemaan melkoinen jännitysnäytelmä, sillä siellä ratkaistaan, kuka puoluetta seuraavat kaksi vuotta johtaa. Ehdolle ovat asettuneet nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo sekä kansanedustaja Elina Lepomäki. Kasary kysyi ehdokkailta, mitä mieltä he ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta Suomessa, ja miten he aikovat asioita edistää puolueessa ja yhteiskunnassa.

Ensimmäisenä puheenvuoron saa puheenjohtajaehdokas Lepomäki:

K: Mikä on yleinen suhtautumisenne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (HLBTI) ja heille tärkeisiin kysymyksiin. Ovatko nämä asiat teille tuttuja?

EL: Seurasin aktiivisesti mm. Tahdon2013 -kampanjan edistymistä ja iloitsenkin, että yksi perustavanlaatuisista seksuaalivähemmistöasioista on saatu täälläkin kuntoon. Olen vankkumaton yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kannattaja. On tärkeää, että HLBTI-vähemmistöille koko Suomi on hyvä ja turvallinen paikka elää. Tällaiselle CIS-naiselle ja heterolle on ollut hienoa ja silmiä avaavaa, että ystäviini on jo vuosia lukeutunut myös seksuaalivähemmistöjen edustajia. Minulle politiikan ohjenuora on, että kaikkien tulee olla vapaita sellaisina kuin he ovat ilman, että rajoittavat muiden vastaavaa oikeutta.

K: Aiotteko pitää esillä HLBTI-kysymyksiä puolueen puheenjohtajana? Kuinka?

EL: HLBTI-asiat ovat onneksi lakien muuttuessa muuttumassa yhä enemmän asennekysymyksiksi. Aivan kaikki asiat eivät vielä kuitenkaan ole vielä lakienkaan osalta kunnossa. Puolueen puheenjohtajana vaikuttaisin siihen, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat laajemminkin yhteiskunnassa. Asenteisiin vaikuttavat suotuisasti pelon poistaminen sekä kaikille syrjimättömät pelisäännöt. Näkymättömän vähemmistön kysymyksiä on vaikea puolustaa, joten mitä aktiivisempaa kansalaiskeskustelu on, sen parempi. Haluan kuitenkin korostaa, että turvallisuutensa vuoksi ei Suomessa kenenkään pidä joutua pelkäämään. Väkivaltaan pitää aina puuttua välittömästi. Viime viikonlopun Pridessa Seinäjoella osa osallistujista pelkäsi turvallisuutensa vuoksi, eivätkä esimerkiksi uskaltaneet osallistua iltajuhlaan. Näin ei saisi 2010-luvun Suomessa enää olla.

K: Mitkä ovat mielestänne suurimmat epäkohdat lainsäädännössä tällä hetkellä koskien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä? Aiotteko edistää näitä asioita hallituksessa tällä vaalikaudella? Kuinka?

EL: Suomi on seitsemännellä sijalla vertailussa, jossa mitattiin sitä, miten lainsäädäntö ja politiikka toteuttavat hlbti-asioita. Jotta pääsemme paremmille sijoille tarvitsemme sateenkaariperheisiin syntyvien lasten oikeuden paremmin turvaavan lainsäädännön. Translain pitää olla ihmisoikeusperusteisesti säädetty ja intersukupuolisten lasten lääketieteellisesti tarpeettomat hoidot pitää kieltää. Äitiyslaki etenee kansalaisaloitteen avulla. Tästä ja Tahdon2013-kampanjasta voidaan nähdä, että myös aktiiviset kansalaiset saavat halutessaan aikaan tarpeellisen muutoksen. Haluan olla aktiivinen osa muutosta, jolla Suomi on avoimempi ja tasa-arvoisempi. Tulen myös puheenjohtajana kohtaamaan ihmiset ihmisinä ja uskon jokaisen mahdollisuuteen olla juuri itsensä mittainen

K: Millaisena näette Kasaryn roolin puolueyhteisössä?

EL: Läheisjärjestöissä tehdään tärkeää työtä. Haluaisin nähdä Kasaryn vielä tärkeämpänä osana tuomassa kokemusperäistä asiantuntemusta kaikkeen puolueen päätöksentekoon. Mieluiten mahdollisimman proaktiivisesti.

Kasary kiittää Elinaa vastauksista ja toivottaa onnea koitokseen!

 

Petteri Orpon vastaukset löydät täältä.