Blogi  //   // 

Ensimmäinen kierros

Jälleen kerran tuli todistettua, että pahimmat pelkoni Suomen kansasta ja sen ajatusmaailmasta ovat olleet pahasti liioiteltuja. Sen sijaan, että kansa olisi ollut impivaaralaisuuden ja suvaitsemattomuuden kannalla, se käytti ääntään avoimuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Hyvä Sauli! Hyvä Pekka! Hyvä me!

Toki asiasta voisi tehdä myös toisenlaisen tulkinnan, ainakin jos katsoo suvaitsevaisuudella ja tasa-arvolla kampanjoineiden Paavo Lipposen ja Eva Biaudet’n vaatimattomia äänisaaliita. Voimme myös ajatella, että oikeasti kansa nimenomaan halusi, että Timo Soini jatkaa puolueensa puheenjohtajana – että ”jytky” toistuisi lähestyvissä kuntavaaleissa. Näitä voimme toki miettiä, spekuloida ja ihmetellä, mutta tämä on varma: toisen kierroksen ehdokkaat.

Erityisen hienoa on ollut seurata, miten sivistyneesti ja kilpailijoita kunnioittaen vaalien ensimmäisen kierroksen kampanjointi on toiminut. Tämän uskon ja toivon jatkuvan myös tulevat kaksi viikkoa, ja odotankin mielenkiinnolla kun nämä toisella kierroksella olevat herrasmiehet – Niinistö ja Haavisto – pääsevät keskustelemaan oikeista asioista. Uskoisin näiden viisaiden miesten pystyvän varsin syväluotaavaan keskusteluun etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, joka kuitenkin on nykyisin tasavallan presidentin toimivallan ydintä.

Toivotankin onnea ja jaksamista kampanjointiin molemmille herroille. Kävipä vaaleissa loppujen lopuksi miten päin tahansa, on kansa osoittanut haluavansa avoimen ja ulospäin suuntautuneen Suomen, jossa on turvallista ja hyvä elää. Ja tämä koskee meitä kaikkia, olimmepa mitä mieltä tahansa sotilaallisesta liittoutumisesta tai avioliitto-termin käytöstä. Jätetään lillukanvarret eduskunnan pohdittavaksi, ja keskitytään nyt valitsemaan meille töihin se paras ja pätevin henkilö tasavallan presidentin tehtävään.

Näiden vaalien todellinen voittaja on Suomi.