Blogi  //   // 

Lähetekeskustelu avioliittolakiehdotuksesta

Eduskunta kävi lähetekeskustelun avioliittolain uudistusehdotuksesta viime keskiviikkona. Taktisesti keskustelu oli laitettu täysistuntopäivän loppuun, jolloin suuressa salissa istuikin vain ne kansanedustajat, jotka olivat todella kiinnostuneita aiheesta. Tuo taannoinen lähetekeskustelu on katsottavissa täällä (–> edelliset täysistunnot -> 27. keskiviikkona 21. maaliskuuta 2012). Keskustelu aiheesta alkaa ajassa 3:22:00.

Keskustelussa ei mielestäni tullut esille mitään uutta ja ihmeellistä. Harvalukuisten vastustajien suurin huoli tuntui olevan lapsen etu adoptiotilanteessa, ikään kuin homot saisivat jonkin ohituskaistan adoptiojonossa avioliittolain myötä. Samaan aikaan käytettiin tarmoa osoittaakseen, etteivät homoparit ole keskimäärin kovinkaan pysyviä olleet. Kumminkin adoptioprosessi kestää vuosia ja eihän lasta voi sellaiseen avioliittoon sijoittaa, joka on jo hajonnut adoptioprosessin aikana.

Ei voi kuin ihailla sitä viileyttä, jonka esimerkiksi Lasse Männistö ja Oras Tynkkynen omasivat ampuessaan yksi toisensa jälkeen vastustajien väitteitä alas. Erityisesti jäi mieleeni Tynkkysen ALV-esimerkki kaltevan pinnan teoriasta: jos ALVia nostetaan yhdellä yksiköllä, siitä ei seuraa, että sitä tullaan nostamaan toisella ja taas toisella siten, että lopulta ALV on 100 %. Myös kehäpäätelmiin sorruttiin: ensin oltiin päätetty, mitä mieltä jostain ollaan ja sen jälkeen etsitään perusteet kannalle.

Vastustajista parhaiten mieleeni jäi korkealle arvostamani kansanedustaja Halla-ahon argumentit. Hän lähtee siitä, että avioliittokysymykset ovat aina irrationaalisia ja että ei ole erityisiä perusteita vetää ratkaisevaa rajaa siihen, mihin se nyt halutaan vetää. Hänen mukaansa uuden avioliittolain kannattajien argumenteilla voisi perustella myös moniavioisuutta. Kumminkin uudessakin avioliittolaissa tehtäisi se arvovalinta, ettei moniavioisuutta hyväksytä. Näin tulee todistetuksi, että asia on aina arvokysymys ja näin on perusteltua olla asiasta mitä mieltä tahansa; jokainen on oikeassa.

Avioliittolakiehdotus meni nyt lakivaliokuntaan, jonka mappeihin se hautautunee – ainakin niin on sen puheenjohtaja Holmlund (kok.) antanut  ymmärtää. Näyttää siltä, että palamme asiaan sitten, kun alamme keräämään nimiä kansalaisaloitteen muodossa.