Blogi  //   // 

Puoluekokousta odotellessa

Työviikko on kutakuinkin ohi, junaliput ostettu ja matkalaukku suurin piirtein pakattu. Huomenaamuna lähtö Jyväskylään, jossa alkaa Kansallinen Kokoomus rp:n tämänkertainen, kahden vuoden välein järjestettävä puoluekokous.

Vaikka olenkin itse ollut jo viitisen vuotta puolueen jäsen, en ole käynyt vielä kertaakaan puoluekokouksissa. Huomenna siis nähdään, millaista paikan päällä on.

Puolueen paikallisjärjestöt ja liitot ovat tehneet kokoukselle 199 aloitetta, joilla pyritään vaikuttamaan puolueen linjaan: mitä kokous kustakin aloitteesta päättääkään lyö lukkoon mitä mieltä puolue virallisesti on mistäkin asiasta.

Mitään valtavan suuria henkilövalintoja tuskin tulee, puheenjohtajana jatkanee edelleen Katainen, ja puoluesihteerinä Tujunen, jotka kumpikin ovat tehneet varsin hyvää työtä menneinä kausina. Omakohtaisesti odotankin eniten aloitteiden käsittelyä – huhu kertoo, että valtakirjojakin olisi vielä jaossa, joten kokousta ei välttämättä tarvitse seurata vain tarkkailijan ominaisuudessa.

Aloitteiden spektri on kohtalaisen laaja (koko lista täällä): vanhojen tuttujen pakkoruotsi- ja NATO-jäsenyysaloitteiden sekä eläkkeiden taitetun indeksin poistamisen lisäksi mukana on myös muuntyyppisiä, hajanaisempia aloitteita. Näistä esimerkkeinä puolueen jäsenmaksulaskutuksen muuttaminen (#9), vaalimainonnan painottamisesta ehdokaskeskeisemmäksi (#17), avoimien ohjelmistojen suosiminen julkishallinnon järjestelmissä (#125) ja nuuskakiellon kumoaminen (#177).

Kasaryn seuraajia yleensä eniten koskettavat aloitteet ovat tietysti sukupuolineutraalista avioliitosta (#43-46). Nykytilannehan on kahdella tapaa epätasa-arvoinen: sen lisäksi, että samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa, eivät ”sekaparit” voi rekisteröidä parisuhdettaan. Aloitteista käydään varmasti salissa kiivas keskustelu, josta pyrin bloggailemaan lisää itse kokouksesta.