Blogi  //   // 

Normihomo

Kuva: flickr.com/-bast-

MTV koki, että saksalaisen huippujalkapalloilijan kapista ulostulo on niin merkittävä asia, että siitä on syytä uutisoida laajasti pääuutislähetyksessä. Uutisoinnissa jalkapalloilija sanoi, kuinka ei ole ollut helppoa kuunnella homovitsejä ja sitä, kuinka erinäisissä yhteyksissä homoseksuaaleja on pidetty ”pehmoina”. TV-lähetykseen päätyneessä uutisessa samainen palloilija korosti, kuinka hän ei ole ollut pehmo, vaan että hänet on tunnettu ”tykkinä”.

Toisinaan myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatuissa sosiaalisen median palveluissa huomaa, miten jotkut korostavat, etteivät ole normihomoja, vaan jotain erityistä – usein jotain miehistä, joka toisinaan puetaan muotoon ”heteromainen”. Ilmiö ei ole suomalainen, vaan termi ”Straight acting” on hyvin tuttu ulkomaalaisillekin.

Itseäni hieman häiritsee tällainen itsensä korostaminen tyyliin ”en ole tavishomo, vaan jotain erityistä”. Ensinnäkin, samalla tullaan niputtaneeksi kaikki muut homot yhteen unohtaen se tosiasia, että me kaikki olemme yksilöitä. Meistä ihmisistä yksikään ei ole samanlainen, koemme asiat erilaisia ja meillä on erilaisia kokemuksia takana. Olemme ainutkertaisia. Jokainen.

Pyrkimys erottumaan normihomoista voi ehkä kieliä myös jonkinlaisesta inhosta edustamaansa seksuaalivähemmistöä kohtaan? Samalla erottuja tulee aliarvioineeksi kuulijat ja lukijat älyllisesti: kuka on niin typerä, että kuvittelee jokaisen olevan täsmälleen samanlainen? Kehässä hakkaava vapaapainija on kovin erilainen hetero kuin romanttisia runoja kirjoitteleva taittovirheen omaava pörröpää. Erottuja tunnustaa myös verranneensa itseään muihin kanssaihmisiin. Kaikkihan sitä tekee, mutta toiset pitävät sen enemmän omana tietonaan.

”Homoseksuaalisuus on aihe, joka lakaistaan maton alle jalkapallossa, eikä siitä puhuta pukukopissa.” Niin. Tämä jalkapalloilija oli siis ammattilainen ja voisin kuvitella, että ammattilaiset keskittyvät juoruilun sijaan työhönsä. Bundesliigan pukukoppia voi olla vaikea verrata suomalaisen varuskunnan tupaan, mutta teen sen silti. Ei meillä tuvassa puhuttu siviiliasioista juurikaan, vaan keskityimme muihin asioihin. No kai se olisi parempi, jos bundesliigalaisetkin voisivat luontevasti keskustella myös seksuaalikysymyksistä, mutta tokkopa he luontevasti keskustelevat Merkelin linjasta tai Lutherin opistakaan.