Uutinen  // 

Eurooppalaisten keskusta­oikeistolaisten puolueiden HLBTI-verkosto perustettu

Kuva: Todennäköisesti Ismo

Kokoomuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (HLBTI) keskittyvä läheisjärjestö Kansallinen sateenkaariryhmä osallistui 12.10. Berliinissä järjestettyyn eurooppalaisten keskustaoikeistolaisten puolueiden HLBTI-järjestöjen konferenssiin. Kaiken kaikkiaan osallistujia kerääntyi kokoomuksen saksalaisen sisarpuolueen CDU:n puoluetoimistolle noin kolmekymmentä, viidestä eri maasta.

Suomen delegaation muodostivat Kansallisen sateenkaariryhmän puheenjohtaja Janne Hälinen, varapuheenjohtaja Kimmo Niemi sekä hallituksen jäsen Ismo Kyllönen. Kansallisen sateenkaariryhmän lisäksi edustettuina olivat LSU Saksasta, Gaava Balikud Israelista, GayLib Ranskasta sekä Öppna Moderater Ruotsista.

– Eurooppalaisen yhteistyön avaaminen on tärkää myös poliittisella rintamalla. Tällainen tapahtuma auttaa ymmärtämään, että vaikka ongelmakohdat ovat osin hyvin samanlaiset, niin samalla suuriakin eroja löytyy, kuvailee Kansallisen sateenkaariryhmän puheenjohtaja Janne Hälinen konferenssin antia.

Tapahtuma huipentui yhteiseurooppalaisen julistuksen allekirjoitukseen sekä yhteistyöverkoston perustamiseen. Julistuksessa vaaditaan muun muassa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden laintasoista tunnustamista koko Euroopassa sekä toimia Venäjällä huolestuttavalle tasolle nousseen homo- ja transfobian torjumiseksi.

Konferenssin ohjelmaan kuului myöskin keskusteluja, jotka liittyivät hedelmöityshoitohin ja transsukupuolisten henkilöiden asemaan eri maissa ja näiden käytäntöjen yhteenmukaistamiseen.

– Vaikka asiat ovatkin Suomessa kansainvälisessä vertailussa kohtuullisen hyvin, on meillä silti paljon työtä päästäksemme edes muiden Pohjoismaiden rinnalle. Esimerkiksi avioliittolaki tulisi pikaisesti päivittää tälle vuosituhannelle, ja haluaisimme nähdä kokoomuksen toimivan ryhdikkäästi asiassa puoluekokouslinjauksen mukaisesti, toivoo varapuheenjohtaja Niemi.

– Hyviä roolimalleja ovat esimerkiksi ruotsalainen ja brittiläinen sisarpuolueemme. Vai olisiko mukavampi antaa kunnia täysin vasemmistolle? vihjaa Hälinen kokoomuksen puoluejohdon suuntaan.

Lisätiedot: Janne Hälinen, janne@kasary.fi

Lataa perustamisjulistus: Joint Declaration by Gay and Lesbian Organisations of Centre-Right Political Parties