Blogi  //   // 

Ne kolme kiisteltyä

Eduskuntavaalit ovat ohi. Kokoomus on suurin puolue, mutta kieltämättä jäi hieman paskanmaku suuhun vaaleista. Suurimman paikka tuli, vaikka kokoomuskin sai vaalitappion osakseen. Ei lohduta, vaikka Kepu tippui sinne, minne se kuuluukin, samoin De Gröna. SDP:n kohtalo oli myös vaalitappio – ja toinen sija suuruudessa.

Näin vaalien jälkeen uskallan paljastaa henkilökohtaiset vaaliteesini. Ne ovat koti, uskonnonvapaus ja isänmaa. Poliisiylijohtaja Paateron mukaan syrjäytyminen on Suomen suurin turvallisuusuhka. Syrjäytyminen on ongelma, johon on vaikea puuttua julkisen vallan, ja siksi koti onkin yksi teesini. Vasemmistopopulisti sanoisi, että lasten ja nuorten psykiatriaan on liian pitkät jonot ja että kouluterveydenhoitoon ei ole panostettu riittävästi. Totuus lienee kumminkin, ettei haastavimmat tapaukset ole edes missään jonossa.

En ole kasvatustieteilijä, joten en osaa sanoa, mitä vikaa suomalaisissa perheissä ja kodeissa on. Näyttää kumminkin siltä, että meillä on alati enemmän ja enemmän erinäisiä ongelmia perheissä. Kunnallisen lastensuojelun menot kasvavat kuin pullataikina, kun lapsille haetaan sijaisvanhempia. Ministeri Holmlund totesi, että meillä on yhä enemmän niitä, jotka kokevat olevansa yksinäisiä, vaikkeivät fyysisesti sitä olekaan.

Suomalainen uskonnonvapaus on luonteeltaan positiivinen – Berlin määritteli aikoinaan ns. positiivisen ja negatiivisen vapauden. Meillä on siis oikeus uskoa ja oikeus olla uskomatta. Tätä vapautta ollaan ajoittain kaventamassa milloin milläkin verukkeella. Koulujen pitää kaventaa suomalaisen kulttuurin opettamista, kun tietyt sen piirteet ilmeisesti loukkaavat jonkun toisen vakaumusta. Mietitäänpä tällaista logiikkaa vaikkapa esikoislestadiolaisen silmin: kouluopetuksessa pitää lopettaa TV-ohjelmien käyttö, samoin kaikenlainen maallinen musiikki. Joulukuuset pitää kieltää, samoin tontut ja tanssin opettaminen liikuntatunneilla, lukiolaisten vanhojen tansseista puhumattakaan. Väestöliiton pitää lopettaa kondomien tyrkyttäminen ja seksuaaliasioista puhuminen pitää kieltää kouluissa. Roger?

Isänmaa. Sen alle voi laittaa vaikka minkälaisia asioita. Ensimmäisenä tulee mieleen talousasiat. Valtion menoista rahoitetaan miljarditolkulla lainalla – hyvinvointi on vaarassa. Näin ei voi jatkua. Yhtälailla tämä voi tarkoittaa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen vaikutusvallan maksimointia esimerkiksi Nato-jäsenyydellä. Se voi tarkoittaa meidän kansallisen perinteen ja historiaa tehneiden kunnioittamista. Se tarkoittaa sen tunnustamista, että meillä on Suomessa jotain sellaista, jota kannattaa puolustaa vaikka voimatoimin.

Kommentti artikkeliin “Ne kolme kiisteltyä

  1. JP sanoo:

    Kuka Berlin? Jos viittaat johonkin ihmiseen, kuten tässä tapauksessa ilmeisesti filosofi Isaiah Berliniin, kerro ihmeessä koko nimi, muutoin on oikeutettua viitata Hannu Heikkiseen pelkällä melko yleisellä Heikkinen -nimellä. Entä mitä tekemistä tontuilla ja joulukuusella on Jeesuksen kanssa? Minulle jää jostain syystä paskanmaku suuhun aina kun joku puolueuskovainen puhuu.

Artikkelin kommentointi on suljettu.