Blogi  //   // 

Turha taistelujoukko

Nyt se on sitten tapahtunut, niin pelottavaa kuin se onkin. Olen nimittäin löytänyt asian, missä olen melkein samaa mieltä Annika Lapintien (vas.) kanssa. Hänen mielestään Suomen pitäisi vetäytyä EU:n ns. taistelujoukoista. Minun mielestä koko EU:n pitäisi vetäytyä niistä, ts. romuttaa koko taistelujoukko.

Tämä taistelujoukko on kooltaan pienehkö, mutta sen jäsenet ovat koulutettu hyvin ja varustus on paras mahdollinen. Ne ovat valmiita lähtemään tehtäviin lyhyellä varoitusajalla kauas kotimaasta. Koska sopivia operaatioita ei ole löytynyt, uutisten mukaan joukot ovat turhautumassa. Rahaa kumminkin kuluu koko ajan, oli operaatioita, tai ei.

Läntisen Euroopan puolustus (pl. Irlanti) on pohjautunut jo vuosikymmeniä Natoon. Natossa on vain muutama jäsenvaltio, jotka eivät ole EU:n jäseniä. En voi ymmärtää, miksi EU haluaa rakentaa rinnakkaista sotilaallista voimaa Naton kanssa; sehän on silkkaa resurssien tuhlaamista.

Sen sijaan, että EU alkaa räpeltämään mitään sotilaspuolella, toivon, että jokainen EU:n jäsen olisi myös Naton jäsen. Ja vaikka ei olisikaan, niin muutaman sotilaspoliittisen kummajaisvaltion (Suomi, Ruotsi, Itävalta, Irlanti…) takia ei pidä alkaa rakentamaan päällekkäisiä toimintoja.

EU:n perustuslaillisessa sopimuksessa todetaan, että monien EU-maiden puolustus pohjautuu Natoon. Valitettavasti tämä ei ole vahvistanut Naton roolia eurooppalaisena sotilasratkaisuna.