Blogi  //   // 

Islannin ilmaa nuuskimaan?

Katselin eilisen eduskunnan kyselytunnin. Siinä oli mielestäni poikkeuksellisen mielenkiintoinen kysymys, nimittäin kysymys Suomen osallistumisesta Islannin ilmatilan valvomiseen. Pakka tuntui olevan kovin levällään vielä, koska Arkadianmäellä oli epäselvyyttä siitäkin, onko se ikäänkuin harjoitus, vai ”sotilastoimi”, johon Suomi mahdollisesti osallistuu.

On perusteltua kysyä, miksi Suomi osallistuu Nato-maan (hyi, saatanallista!) ilmatilan valvontaan. No siihen on tietysti kaksi perussyytä. Ensinnäkin Suomen Ilmavoimille tekee hyvää harjoitella yhteistoimintaa muiden kanssa. Ja toisekseen Suomi yrittää epätoivoisesti löytää kavereita muista Pohjoismaista, koska konservatiivit pitävät huolen siitä, ettei Suomi tule liittymään Pohjois-Atlantin liittoon, johon likimain kaikki sivistyneet Euroopan valtiot kuuluvat.

Esimerkiksi entinen puolustusministeri Kääriäinen tivasi hiljan, mikä on muuttunut, kun tästä ei ole kauaa, jolloin Suomen poliitikot tulivat siihen tulokseen, ettei Suomi osallistu Islannin ilmatilan valvontaan. No – vastaus on, että presidentti on muuttunut. Suomen Puolustusvoiman ylipäällikkönä ei ole enää kaappikommunisti, vaan henkilö, joka on valmiimpi viemään yhteistyön hyvin pitkälle, myös sotilaskysymyksissä, samaan arvoyhteisöön kuuluvien valtioiden kanssa.

Kaikki vähänkään järjissään olevat ihmiset ymmärtävät, että Suomi ei pärjännyt 2. maailmansodassa yksin, eikä se pärjäisi nytkään laajamittaisessa rähinässä, tai tietyissä tapauksissa pienissäkään. Esimerkiksi Suomen Ilmavoimien lentokoneissa ei ole edes sellaisia pommeja, joista olisi juuri mitään iloa ollut Libyassa. Siksi Niinistö (ja jokunen muu) haluaa Pohjoismaista yhteistyötä sotilaskysymyksissä, koska Pohjois-Atlantin liittoon ei saa liittyä.

Suomelta meni turvaneuvostopaikka sivusuun. Tosiasia lienee, että paremmin Suomi pystyisi vaikuttamaan omiin ja muiden asioihin olemalla Pohjois-Atlantin liiton jäsen. Sääs nähdä, miten pitkään vasemmistokonservatiivit tuota jäsenyyttä vielä vastustavat. Ottanee vielä aikaa sukupolven, jos toisenkin.

3 kommenttia artikkeliin “Islannin ilmaa nuuskimaan?

  1. Hannu Heikkinen sanoo:

    Nykyisellä puolustusministerillä on ollut perusteltu syy jättää varusmiespalvelus suorittamatta, ts. terveydelliset syyt. Hän ei ole siis sivari. Sivarikin voisi olla hyvä puolustusministeri, mutta aika harva sivari taitaa olla kiinnostunut PV:n kehittämisestä. Pikemminkin taitavat olla kiinnostuneita sen romuttamisesta. Suomenruotsalaisuus ei sellaisenaan vaikuta yhtään mihinkään yhtään mitään. RKP:n jäsenenä hän kumminkin pitänee huolen siitä, että sotaa saa käydä myös ruotsiksi. Suomenruotsiksi.

  2. JP sanoo:

    Kansanedustaja Kimmo Sasin eduskunta-avustaja, Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak ehdottaa Facebookissa perjantaina 2.11 lapsilisien poistoa, koska tällä tavoin Schubakin mukaan ”tuetaan heikomman aineksen lisääntymistä”: ”Lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa. On järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta.” – Tällaisia ”lapsuksia” voineekin odottaa juuri keskenkasvuisilta porvaripenikoilta. Ai niin, kaiken lisäksi Schubak kävi Kokoomuksen Nuorten Liitto ry:n pj:n Antti Häkkäsen kanssa hehkuttamassa hihhulimormonia USA:n presidentiksi republikaanien puoluekokouksessa. Mistä näitä oikeistokaahottajia oikein tulee? Mitä tähän sanoo Hannu Heikkinen ry?

  3. Hannu Heikkinen sanoo:

    Valtiotalouden tasapainottamisessa pitää ottaa kaikki keinot käyttöön. Nyt on leikattu valtion ydintoiminnoista – niistä, joihin sillä on perusteltu monopoli (Puolustusvoimat, poliisi, oikeuslaitos). Tänäkin armon vuonna valtio ottaa melkein 10 miljardia euroa velkaa. Jokainen tietää, ettei näin voi jatkua – varsinkaan, kun talous ei näytä minkäänlaisia elpymisen merkkejä lähivuosina. Tässä valossa pitää tarkastella myös lapsilisiä. En voi ymmärtää, miten niitä roiskitaan kaikkialle monimiljonööreistä rutiköyhiin. Mielestäni ne pitäisi lakkauttaa ”rikkailta” ja jättää köyhille. Vastaavasti rikkaiden verotusta pitää leikata, jotta tulovaikutus olisi likimain nolla. Saul Schubak oli huolissaan päihdeongelmista lapsiperheissä. Niin olen minäkin. En kumminkaan lopettaisi alkoholin myyntiä tässä tasavallassa, mutta jotenkin ihmisille pitäisi iskostaa ajatusta ”nollatoleranssista” päihteiden – miksei myös tupakan – suhteen silloin, kun lapsia on läsnä.

Artikkelin kommentointi on suljettu.